
Kaikki te, joilla on viherhuone, tiedätte miten suuria lämpötilaerot voivat olla syksyisin, keväisin ja talvisin. Ne vielä korostuvat maan eteläosissa. Minä asun länsirannikolla, ja ei ole mitenkään tavatonta, että yöllä on 10 pakkasastetta, päivällä taas 10 lämpöastetta ja kirkas aurinkoinen sää. Tajuatte kyllä. Viherhuoneen lämpötila heittelee luonnollisesti vuorokauden mittaan, ja mitä heikommin se on eristetty, sitä voimakkaammin lämpötilanvaihtelut vaikuttavat.
Minulla on esimerkiksi täysin eristämätön, terassilattialle rakennettu viherhuone. Sisäpintoihin tiivistyy kosteutta vuosittain parina päivänä. Erityisesti nyt talvella, jolloin lämpötilanvaihtelut ovat suuria molempiin suuntiin. Siksi ajattelin antaa vihjeitä siitä, miten voi välttyä mahdollisimman tehokkaasti tiivistyvältä kosteudelta!
Huolehdi vedosta!
Kaksi venttiiliä, jotka sijoitetaan viherhuoneen kahdelle vastakkaiselle seinälle, toinen alas, toinen ylös, saavat aikaan luonnollisen ilmankierron. Se estää kosteuden tiivistymisen melko hyvin. Käytä tavallisia rautakaupan venttiilejä, äläkä tee reikiä kantaviin rakenteisiin. Venttiilien asentaminen levy- tai lautaseinään on helppoa.

Puhallin on yliveto!
Ellei luonnollinen veto ole riittävä, viherhuoneeseen voi mainiosti sijoittaa tavallisen teollisuuspuhaltimen. Silloin ilma kiertää paremmin, kostea ilma kiertää ja kuivuu. Markkinoilla on myös kostean ilman tilasta imeviä seinäpuhaltimia.
Muista, että kasvit tuovat ilmaan hyvin runsaasti kosteutta, ja ne ovat varmaan syy siihen, että omaan viherhuoneeseeni tiivistyy joskus kosteutta. Kunhan on tietoinen siitä, miksi kosteutta tiivistyy, tilanteeseen voi usein vaikuttaa.
Mitä paremmin eristetty viherhuoneesi on, sitä vähemmän ongelmia kosteuden tiivistyminen yleensä aiheuttaa. Kelit ja edellytykset vaihtelevat jatkuvasti pitkin vuotta, joten muista huolehtia viherhuoneestasi myös syksyllä ja talviaikaan, jolloin et ehkä käy siellä kovin usein!

Vastaa