Olen taas ollut muutaman viikon töissä ja arki on taas palannut pitkän kesän jälkeen. Mutta haluan edelleen nauttia kesäilloista. Tänä kesänä hyödynnän joka ikisen valonpilkahduksen.

Minulle arjen luksusta on istua ulkona. Syömme edelleen aamiaisen, lounaan ja päivällisen lasiterassilla ja istumme täällä mieheni kanssa pitkälle syyskuulle, kun lapset ovat käyneet nukkumaan.
Sytytämme kynttilöitä ja puhumme kaikesta maan ja taivaan välillä. Yhtenä iltana puhuimme steariinikynttilästä. Mikä suuri rooli sillä on ollut historiassa! Minulle se on tunnelman luoja, kun taas mieheni on käytännöllisempi ja hänellä on aina muutama paketti kynttilöitä varastossa siltä varalta, että sähköt katkeavat. Hän toruu minua aina kun otan niistä muutaman. Mutta kiinnostuimme joka tapauksessa steariinikynttilöistä ja selvitimme muutamia hauskoja faktoja, jotka haluan nyt jakaa teille.

- Steariinikynttilä keksittiin Ranskassa vuonna 1825 ja se oli mullistava tuote. Siihen asti poltettiin talia ja vahaa, jotka savuttivat ja valuivat.
- Ennen kaikki kynttilät tehtiin upottamalla, nykyisen ne valetaan.
- Kolme neljäsosaa kaikista steariinikynttilöistä myydään joulukuussa.
- Kynttilän sydänlanka on punottu, jotta se taipuisi palaessaan. Jos lanka on suora, liekki lepattaa ja savuttaa eniten.

Meillä kaikilla on oma suhde kynttilään, monet muutkin pitävät sitä varmaan tunnelman luojana. Mutta monille, ja myös miehelleni Marcukselle, se on pelastaja hädässä.
Nauratte varmaan oudoille keskustelunaiheillemme enkä voi muuta kuin nauraa mukana. Ha ha! Siitä huolimatta olen erittäin iloinen steariinikynttilöistä ja siitä, että voin viettää tällaisia iltoja lasiterassilla.
Lasiterassi hurmaa kyllä heti keväällä valon ja lämmön päästessä sisään ja toisaalta myös näin syksyisin, kun pimenevät illat luovat tunnelmaa. Itse en ole onnistunut pitämään kesäisin lasiterassilla mitään hengissä, mutta näin päivien viilentyessä lasiterassille uskaltaa ostaa myös eläviä kasveja, joista osa saa koristaa lasiterassia yli talven. Kynttilöiden kohdalla elävä liekki tuo tunnelmaa, mihin sähkökynttilät eivät ihan vielä pysty. Toisaalta lyhdyt pysyvät puhtaana, kun sisään laittaa sähköisen kynttilän. Tässä asiassa suosin siis molempia.