
Koska olen työskennellyt floristina yli puolet työelämästäni, olen aina nähnyt leikkokukat itsestäänselvyytenä. Sellaisen ylettömyyden. Kukat, joita kasvatetaan ympäri maailmaa ja lähetetään sitten meille tänne pohjoiseen, jotta ne olisivat hienoja pari päivää. Miksi? Olen alkanut miettiä sitä enemmän ja enemmän, ja silmäni ovat avautuneet sille, mitä on täällä lähellä!
On niin helppoa mennä kukkakauppaan ja ostaa mukaan kaunis kimppu, jonka voi laittaa pöydälle jouluksi. Se on helppoa, mutta ehkä ei niin kestävää ympäristön, lompakon tai itsen kannalta.
Minusta on hyvä, että kasvit saavat olla hyödyksi monta kertaa sen sijaan, että niitä käytetään vain kerran ja sitten heitetään pois. Siksi ruukkukasvit ovat erinomaisia tähän aikaan vuodesta. Meillähän on paljon kaikenlaista, jota kasvatetaan lähellä ja on fantastisen kaunista!

Jouluruusu on esimerkki siitä. Täällä pohjoisessa on monia hyviä kasvattajia, ja miten upeilta jouluruusut näyttävätkään. Ne ovat hienoja sisällä pöydällä, ja kun ne eivät enää sovi sisälle, istutan ne ulos puutarhaan, missä voin nauttia niistä uudelleen. Muutaman vuoden kuluttua ne kukkivat uudelleen, ja voin tammi- ja helmikuussa poimia omia pieniä kimppuja pöydälle. Uudelleen ja uudelleen.
Pidä siis tämä mielessäsi, kun ostat kukkia kotiin jouluksi ‒ senhän tietysti teemme ‒ eli ajattele hieman sitä, mistä kukat ovat peräisin. Ehkä voit ostaa pöydällesi lähikasvatetun jouluruusun ristiin rastiin rahdatun kimpun sijaan?
Vastaa