Monilla on nyt lomaa ja aikaa muuhunkin kuin pakollisiin arkiaskareisiin. Korjaan mielelläni satoa ja olenkin saanut jo paljon sekä keittiöpuutarhasta että kasvihuoneesta. Kerään yrtit vaiheittain ja koko kesän ajan. Kerään paljon tilliä, persiljaa, oreganoa, rosmariinia, basilikaa ja paljon muuta. Haluan nyt kertoa miten saat yrtit kestämään koko talven.

Mikään ei ole niin hyvää ja tyydyttävää kylmänä talvipäivänä kuin noutaa ruokakomerosta itse kasvatettuja yrttejä. Siellä ne ovat maanneet purkissa, hyvin säilyneinä kuivattuani ne.

Yrttien kuivaaminen on loistava tapa varmistaa niiden saatavuus läpi vuoden. Kuivaan yrtit usein uunissa. Levitän tätä varten varret leivinpaperille ja laitan ne uuniin. Uunin lämpötila on enintään 50 oC. Kuivumisaika vaihtelee yrttien määrästä ja lajista riippuen. Mutta varaa siihen ainakin muutama tunti. Vilkaise yrttejä tasaisin väliajoin ja paista ne täysin kuiviksi. Pidä mieluusti uuninluukkua hieman raollaan tai avaa se niin, että höyry ja kosteus pääsevät pois.
Uusissa kuivaaminen on ehdottomasti nopein tapa – mutta joskus kuivaan yrttejä myös ripustamalla pieniä kimppuja ylösalaisin. Se on huomattavasti kauniimpaa! Täydellistä jos sinulla on iso ruokakomero tai vastaava. Tilan tulisi olla pimeä ja huoneenlämpöinen. Sidon yrtit pieniksi kimpuiksi, kiedon narun ympärille ja ripustan ne ylösalaisin. Kuivaan ja pimeään. Nämä siirrän sisälle heti kun olen valmis

Rosmariini, oregano, timjami, minttua ja rakuunaa ovat erinomaisia kuivattuina. Tilli ja persilja kannattaa silputa ja pakastaa. Ne menettävät nimittäin melkoisesti väriä (ja makua!) kuivuessaan. Joten nyt puutarhaan katsomaan mitä yrttejä voisit kuivata – niin voi nauttia niistä myös talvella!
Vastaa