Tammikuu on jo menossa, ja alkaa olla aika tarkastella kunnolla talvehtivia kasvejamme. Miten ne todella voivat, onko meillä käynyt odottamattomia vieraita ja onko kasveja, jotka ovat jo kuolleet?

Vaikka tuntuu siltä, että vasta äsken laitoin kasvit talvisäilöön, siitä on jo pari kuukautta. On aika tutkia kasveja kunnolla, jotta en tee mitään virheitä ja tapa kasvia tarpeettomasti. Sillä niin monta kertaa olen esimerkiksi unohtanut kastella.
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä lämpimämmässä kasvi talvehtii, sitä enemmän valoa ja vettä se tarvitsee. Minulla kasveja talvehtii autotallissa, lasiterassilla ja kasvihuoneessa. Minun on valvottava tarkimmin kasvihuonetta ja lasiterassia, koska lämpötila vaihtelee siellä eniten. Meillä oli pari kylmää mutta aurinkoista päivää uudenvuoden tienoilla, ja lämpötila nousi heti 15 asteeseen päivän aikana. Illalla sisällä oli hädin tuskin plusasteita. Ymmärrät varmaan, että siinä ei ole helppoa olla kasvi.

Täit sitä vastoin viihtyvät todella hyvin muuttuvissa lämpötiloissa. Joten ole tarkkana! Kääntele lehtiä ja katso tarkkaan. Jos kasveissa on tuhoeläimiä, hävitä ne saman tien. Leikkaan kasvit yleensä kunnolla ja käsittelen sitten vedellä ja mäntysuovalla. 2 rkl mäntysuopaa 1 litraan vettä. Ruiskuta kasvi liuoksella, erityisen huolellisesti lehtien alapinnat ja taitokset.
Tunnustele multaa sormillasi, onko se kuivaa? Miltä lehdet näyttävät? Kastele tarvittaessa. Kasveilla, jotka tiputtavat lehtensä talveksi, esimerkiksi viikunoille, annan vettä kerran talven aikana, arviolta näihin aikoihin. Muut kasvit kastelen noin kerran kuukaudessa, mutta kuten sanoin, määrä vaihtelee riippuen siitä, kuinka lämpimässä ne talvehtivat.
Joten käytä aistejasi – katso ja tunne. Sillä pääset pitkälle!
Vastaa