
Tulppaani on kevään primadonna, johon meillä kaikilla on jonkinlainen suhde. Sen muoto, tuoksu ja pastellivärit tekevät aina yhtä iloiseksi. Mutta kuinka paljon tiedät oikeastaan tulppaaneista? Tiedät varmaan, miten tulppaaneja hoidetaan – mutta tiesitkö tämän?
- On olemassa noin 7000 rekisteröityä tulppaanilajiketta
- Tulppaaneja on luonnostaan kaikissa väreissä paitsi sinisenä.
- Se kasvaa villinä eri puolilla Aasiaa – erityisesti Kazakstanin seuduilla. Tämän olisin halunnut nähdä!

- 60-luvun lopuissa aloimme ostaa tulppaaneja kimpuissa ruokakaupoista.
- Tulppaanit ovat aiheuttaneet suurta hysteriaa – erityisesti 1600-luvulla Hollannissa. Silloin kauniin raidallisen Semper Augustus -lajikkeen sipuli saattoi maksaa nykyrahassa 120 000 kruunua.
- Tulppaani on saanut nimensä siitä, että turkkilaiset sulttaanit pitivät tulppaania turbaanissaan. Tulipan tarkoittaa nimittäin turbaania persiaksi.
- Meille pohjoiseen se tuli noin 1650-luvulla ja siitä tuli äkkiä kasvitieteilijöiden statussymboli.

- Ruotsissa kulutetaan eniten tulppaaneja maailmassa asukasta kohti – noin 150 miljoonaa kukkaa noin 4 kuukauden pituisen kauden aikana.
- Leikkokukkina myytävät tulppaanit istutetaan syksyllä ja säilytetään kylmässä – aikanaan ne otetaan sitten otetaan kylmästä ja noin kolmessa viikossa sipulista kehittyy kaunis tulppaani.
- Amsterdamin lähellä sijaitsevalla Keukenhofin kukkapuistolla (jossa muuten kävin muutama vuosi sitten!) on noin miljoona kävijää vuodessa. Huomaa, että se on auki vain kaksi kuukautta vuodessa. Mutta siellä on niin kaunista – se on paikka, jossa tulppaaninrakastajan on käytävä ainakin kerran elämässään! Kaikki tämän päivän kuvat ovat tuolta yhdeltä käynniltä – siellä on tulppaaneja kaikille!

Vastaa